Д-р Стоян Саладинов - специален гост на ЕСФА
Д-р Стоян Саладинов - специален гост на ЕСФА

Футболните битки за U15 в Елитната Югозападна Група вече започнаха, само след десетина дни започват и официалните шампионати за останалите възрастови групи на ЕСФА.

Освен чисто футболните качества, които възпитаниците ни усъвършенстват неуморно, ние, от ЕСФА вярваме, че за израстването на нашите деца е необходимо, те да бъдат калявани в трудни ситуации, в които трябва да се проявяват качества като спортен дух, воля за победа, борбеност, храброст, мъжество, дисциплина, самоконтрол. Отдавна имаме честта да се познаваме с един човек, за когото проявата на тези качества е ежедневие, но все не намирахме подходящия момент да го поканим да ни гостува.

 

Ръководството на Академията е щастливо да обяви, че тази отдавнашна идея ще бъде реализирана тази седмица. Докторът на педагогическите науки, треньорът на националния отбор по самбо, един от най-смелите и силни мъже на България, д-р Стоян Саладинов прие поканата ни и ще бъде наш гост на специална лекция-беседа, на която ще придаде част от своя изключително богат опит като състезател, треньор, преподавател и човек. Смеем да твърдим, че този опит е наистина фантастичен, Фактите говорят сами, ето само част от тях: 
- седемкратен републикански шампион по самбо
- републикански шампион по джудо
- републикански вицешампион по карате
- световен вицешампион по самбо
- ръководител на обучението на командосите от СОБТ (Специализиран отряд за борба с тероризма) 
- преподавател в НСА по бойно-приложна подготовка
- притежател на най-високият у нас 5-и дан по лична защита
- треньор на Националния отбор по бойно самбо, трети в Европа
- личен треньор на над 20 шампиони по бойни изкуства, сред които световния шампион по самбо и ММА-боец Благой Иванов- Багата
- основател на бойното самбо в България
- съмишленик на националното движение "Деца срещу дрогата"
- доктор на педагогическите науки

Всичко това е Стоян Саладинов, но за мнозина той е просто бащата, учителят, приятелят. Такъв ще бъде и за нас в Петък вечер в един много специален час в Академията.

Ето някои думи от различни интервюта, взети от д-р Саладинов:

"...Има праг на умора, в който казваш: “Не мога”... “Умирам”. Но научно е доказано, че в този момент си използвал само 30 процента от възможностите си. И тогава се появявам аз - треньорът. И казвам: “Продължаваме!” Ако състезателят ми вярва, ако преодолее страха, той ще стане шампион, защото има воля да пребори болката и изтощението. А това се пренася и във воля за победа. Няма кой да го спре. Предаде ли се - никога няма да е първи. Останалото са техники..." 

"...Ще разкажа един урок по история. Спартанците са имали малка, но много силна армия, която е побеждавала огромни армии. Когато са се раждали деца, спартанците оставяли живи само едрите, силни деца. Слабите, хилавите убивали. Аз бях слаб и дребен. В тогавашна Спарта нямаше да оживея. Но разбрах, че със силата на волята, с труда мога да успея. Затова се амбицирах силно да докажа, че мога. Тялото може да не расте, но духът – може. Започнах от малък да тренирам, да се калявам. Да калявам волята си, да калявам мускулите си, да имам цел, да постигна нещо, да бъда най-големия в света. Това ми беше мечтата и аз я осъществих. Пожелавам го и на вас, деца!"

"...Тези, които започнаха с алкохол и цигари, а след това и с наркотици – сега са пълни развалини, провалиха си живота, не постигнаха нищо. Трябва да знаеш какво искаш да постигнеш в този живот, да имаш цел. Мога твърдо да кажа, че спортът е нещо, което много силно и успешно може да се противопостави на наркотиците. Спортът е най-силното средство, което може да те спаси да не се подхлъзнеш..."

"...Когато си в отбор, ти живееш от мач на мач. Спортистите са отговорни пред треньора си, пред отбора си, пред родителите. Когато постигнеш някакъв успех, той те ангажира още повече. Ти не можеш да разочароваш всички, които са ти се радвали, обичали и вярвали в теб. Питат те кога е следващото състезание, пак ли ще има медали... И ти не можеш да ги разочароваш!"

Още за Стоян Саладинов:

ВИДЕО 1 -  кратка история по БТВ

 ВИДЕО 2 - Пресконференция на 15.08.2015
 

ОЧАКВАМЕ ВСИЧКИ ВЪЗПИТАНИЦИ НА ЕСФА

18 Септември, ПЕТЪК, от 18:00 часа, "Спортна зона".

Този урок в Академията ще е незабравим за всички!

 

 

Последни новини
Летен график на тренировките 12:13 | 03.07.2017 | прочитания 1373
Старата любов ръжда не хваща! 14:35 | 25.06.2017 | прочитания 1291
Родителска среща за Деца Б (2003+) 09:25 | 30.05.2017 | прочитания 852
Рекордният победен ход на ЕСФА приключи 23:59 | 20.03.2017 | прочитания 1206
100-процентова успеваемост за ЕСФА 11:45 | 13.03.2017 | прочитания 1190
Билети за ЛУДОГОРЕЦ - Копенхаген 17:41 | 11.02.2017 | прочитания 1061
Контролна среща за Деца 2003 11:40 | 20.01.2017 | прочитания 1039
ВАЖНО! Относно зимната подготовка! 06:07 | 12.01.2017 | прочитания 1150
Зимна пауза 15:13 | 06.01.2017 | прочитания 1042